Voordelen-aankoopmakelaar

 

Een aankoopmakelaar in de arm nemen biedt een hoop voordelen. Deze tussenpersoon is, zeker als hij of zij lid is van een brancheorganisatie, een afgestudeerd vastgoedprofessional. Deze professional zoekt met zijn vakkennis gericht naar uw droomhuis. De markt in de omgeving van de makelaar is hem bekend, waardoor er een streekgebonden advies mogelijk is. U geeft de aankoopmakelaar een zoekopdracht, waarna de tussenpersoon voor u naar geschikte huizen zoekt. Belangrijk om te weten: de makelaar weet een week van tevoren welk aanbod in de (digitale) etalage van een collega komt te hangen. Dat kan alleen als een andere makelaar bij dezelfde makelaarsorganisatie, NVM, VastgoedPro of VBO, is aangesloten als de aankoopmakelaar. Daardoor bent u er als eerste bij.

De aankoopmakelaar kent ‘de kleine lettertjes’

Het grote voordeel van een aankoopmakelaar is dat deze tussenpersoon ‘de kleine lettertjes’ kent. De makelaar zet een strategie uit en doet veel in overleg met u. Het begint met het zoeken naar geschikte huizen. Zit er iets voor u tussen wat de aankoopmakelaar gevonden heeft? Dan is het tijd voor een bezichtiging. De tussenpersoon loopt in uw kielzog mee door de woning. Het specialistische oog van de aankoopmakelaar valt op kleine details. Zo ziet de aankoopmakelaar of een bouwkundige keuring nodig is. Eventuele gebreken blijven niet onder de radar, want de specialist loopt met u mee. De aankoopmakelaar onderhandelt voor u over de prijs en helpt mee met de financiële afhandeling, zoals met de hypotheek en de overdracht bij de notaris. Eventueel doet de tussenpersoon nog aanvullend onderzoek, zoals naar het bestemmingsplan.

de kleine lettertjes

Hier let een aankoopmakelaar ook op

  • Kadastrale gegevens
  • Het bestemmingsplan
  • Gemeentelijke en provinciale bepalingen
  • Milieuaspecten
  • Het energielabel van de woning: is het label aanwezig?
  • Een eventuele Vereniging van Eigenaren (VvE)

Courtage is een ‘nadeel’

Het enige ‘nadeel’ van een aankoopmakelaar is dat u de tussenpersoon een courtage, bemiddelingskosten, verschuldigd bent. Toch weegt het nadeel niet op tegen het voordeel: de specialist begeleidt u bij het aankooptraject en onverwachte verrassingen blijven achterwege. De meeste aankoopmakelaars hanteren een courtage van 1 tot 2 procent van de verkoopprijs. Meestal, want van die 1 tot 2 procent wijken sommige makelaars af. Daarom: vraag altijd een offerte op bij een tussenpersoon en maak bij het in zee gaan goede afspraken.

Kijk ook of de makelaar is aangesloten bij NVM, VastgoedPro of VBO-Makelaars, want deze vakorganisaties hebben een geschillencommissie.

Het is afwegen of de courtage van de aankoopmakelaar opweegt tegen zijn inzet: uw droomhuis verkrijgen voor de beste prijs.

Courtage is een ‘nadeel’