Lekkage

Ben je op huizenjacht? Dan ga je ongetwijfeld een aantal huizen bezichtigen. Hierbij kijk je onder meer naar de staat van de woning. Je wilt immers niet dat je eerst veel geld neertelt en vervolgens ook nog eens van alles moet verbouwen. Vaak wordt er gelet op zaken als kozijnen, isolatie en het schilderwerk aan de buitenkant van een woning. Dit soort zaken kun je allemaal met eigen ogen waarnemen. Er zijn helaas ook genoeg woningen die zogeheten verborgen gebreken hebben. Dit zijn gebreken die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Eén van de verborgen gebreken die we het vaakst tegen komen, is een verborgen lekkage. Wij vertellen je hier hoe je een dergelijk lek op kunt sporen.

Ga op zoek naar aanwijzingen

Een verborgen lek is met het blote oog niet te zien. Toch kun je zo’n lek wel herkennen. Hoe? Dat kan op een aantal manieren. Allereerst zorgt een verborgen lekkage vaak voor een vochtplek. Deze kan op het plafond of de muur ontstaan. Let dan ook goed op dergelijke plekken wanneer je een woning gaat bezichtigen. Zie je geen vochtplekken? Dan betekent dit niet dat er geen sprake is van verborgen lekken. Zet vooral ook even de kraan open en let hierbij op de waterdruk. Stroomt het water hard uit de kraan? Dan zit er in ieder geval geen verborgen lek in het leidingstelsel. Is de waterdruk niet bepaald hoog? Dan kan dit duiden op een verborgen lek.

Spoor lekken op met lekdetectie

Voordat je een huis koopt, wil je natuurlijk zeker weten dat er geen verborgen lekken aanwezig zijn. Het kost je immers behoorlijk wat extra geld wanneer je het lek in een later stadium moet dichten. Gelukkig is er een manier om verborgen lekken op te sporen. Je kunt namelijk lekdetectie inzetten. Laat dit bij voorkeur over aan een gespecialiseerd bedrijf. Zij beschikken over een speciale warmtebeeldcamera. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld het leidingstelsel in kaart brengen. Is er iets afwijkends te zien op het beeld? Dan kan het gaan om een verborgen lekkage. Met behulp van lekdetectie voorkom je overigens ook behoorlijk wat breekwerk. De camera is namelijk in staat om het lek tot op de millimeter nauwkeurig te bepalen. Je hoeft dus maar een klein gedeelte uit jouw vloer of muur te breken. Dit zorgt ervoor dat de kosten aanzienlijk lager uitvallen dan wanneer je lukraak begint met slopen.