steenwol isolatie

Steenwol isolatie is een niet brandbaar en tegelijkertijd ook geluidswerend isolatiemateriaal. Ze is gemaakt van het zogenaamde basalt, een vulkanisch gesteente dat voor de volle honderd procent recyclebaar is. Voor dit soort van isolatiemateriaal geldt dat ze over een erg lange levensduur beschikt. Deze levensduur is gemiddeld dan ook gelegen op zo’n slordige 75 jaar. Tijdens deze periode zal je kunnen vaststellen dat de isolerende werking niet zal afnemen. Het is mogelijk om gebruik te maken van steenwol isolatie voor het isoleren van verschillende onderdelen van je woonst. Het kan hierbij dan concreet gaan om: 

  • De spouwmuur; 
  • De vloer; 
  • Het dak; 

De brandveilige eigenschappen waar dit isolatiemateriaal over beschikt zorgen ervoor dat er ook nog een ander interessant voordeel aan verbonden is. Het is dan ook zo dat je ze probleemloos kan gebruiken voor het isoleren van bijvoorbeeld luchtkanalen en leidingen. Wil je graag nog meer te weten komen over de voordelen en toepassingsmogelijkheden van dit type isolatiemateriaal? Dan is het zeer de moeite waard om je nog even verder te verdiepen in de onderstaande informatie.

Steenwol isolatie, verkrijgbaar in verschillende soorten 

Voor steenwol geldt dat ze op de markt in verschillende vormen is terug te vinden. In eerste instantie zijn er natuurlijk de bekende steenwolplaten. Het gaat hierbij om platen die in het bijzonder worden gebruikt als spouwmuurisolatie. Ze kunnen eenvoudig worden geplaatst en hebben de mogelijkheid om onregelmatigheden op te vangen die zich in het metselwerk bevinden. Dit zorgt ervoor dat je altijd bent verzekerd van een zo optimaal mogelijk geïsoleerde buitenmuur. Er bestaan ook platen die zich kenmerken door een verharde buitenste zijde. Deze platen staan er om bekend nog beter bestand te zijn tegen niet alleen vocht, maar ook tegen wind. 

Een ander type van steenwol isolatie zijn de zogenaamde spijkerflensdekens. Hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt voor zowel vloer- als dakisolatie. Het is een stuk minder eenvoudig te gebruiken in vergelijking met de platen. Dit als gevolg van het feit dat je altijd stukken uit de rollen dient te snijden. Ook moet je er rekening mee houden dat het passen niet altijd op een even vlotte manier kan gebeuren. Dit betekent automatisch dat steenwol isolatie gaan gebruiken in deze vorm eigenlijk niet echt interessant is bij renovatieprojecten. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat de afstand tussen de houten balken van een hellend dak niet overeenkomen met de breedte waar de rol over beschikt. Hier dien je dus wel even rekening mee te houden.

Met welke kosten moet je rekening houden bij steenwol isolatie?

Het is natuurlijk ook altijd belangrijk om een bepaald beeld te hebben van de kosten die je aangerekend kan krijgen voor het kopen van steenwol isolatie. Wat dit betreft moet je er ook rekening mee houden dat de prijzen afhankelijk kunnen zijn van de vorm waarin het isolatiemateriaal wordt aangekocht. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen deze gemiddelde kosten:

  • Steenwolplaten met een gemiddelde prijs van zo’n 8 à 15 euro; 
  • Deltaplaten met een gemiddelde prijs van zo’n 8 euro; 
  • Spijkerflensdekens met een gemiddelde prijs van zo’n 7 à 8 euro;

Voor de bovenstaande prijzen werd rekening gehouden met steenwol met een Rd-waarde van 2 – 3 m2K/W. De prijzen die we hierboven hebben aangegeven zijn per vierkante meter bij Isolatienoord. Hoe dan ook, ga je isoleren? Dan is steenwol isolatie dus zeker het overwegen waard!