Wie een huis wil kopen krijgt te maken met onderhandelingen. Die onderhandelingen gaan vooral over de prijs, maar ook over de ontbindende voorwaarden en de financiering. Een goede voorbereiding op de onderhandelingen is het halve werk. Daarom in deze blog een paar tips voor het onderhandelingsproces.

Bieden

Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je maximaal voor een huis kwijt kan en wilt. Dan gaat het om het bedrag dat je voor de woning wilt betalen en de maximale hypotheek die mogelijk is. Daarnaast is het goed om de WOZ-waarde van het huis op te zoeken, op internet of via een waarderapport, zodat je niet overbiedt.

Openingsbod

De onderhandelingen beginnen als de verkopende partij reageert op het openingsbod: het zogenoemde tegenbod. Het is belangrijk om niet gelijk te veel te bieden, zodat er nog wat onderhandelingsruimte is. Een goed argument is dan ook: “Het openingsbod zit in de buurt van wat ik maximaal kan besteden.” Mocht er geen speling zijn, dan is het openingsbod ook het eindbod. Wie vooraf al de mogelijkheden voor financiering van het huis op een rij zet, is goed voorbereid.

Zakelijk, maar vriendelijk

In de onderhandelingen is het verstandig om zakelijk, maar vriendelijk te blijven. Een makelaar, maar ook de verkopende partij, hoeft niet gelijk het achterste van je tong te zien. Daarom is het beter om het enthousiasme te temperen, zodat de tussenpersoon twijfelt of je interesse wel groot genoeg is. Een voorbeeld is de touwtjes even laten vieren, door wat later op het tegenbod te reageren. Een andere mogelijkheid is zeggen dat het huis waar je op biedt niet de enige woning is die je interesse heeft. Een vriendelijke houding blijft hangen, waardoor het huis mogelijk door de ‘gunfactor’ voor jou is.

Overnemen van roerende goederen

Naast het huis zijn soms ook roerende goederen over te nemen. Het kan dan gaan om de houten vloer en de gordijnen. Wie zijn huis al een tijdje te koop heeft staan, wil ten slotte snel zijn woning uit. Ook de oplevertermijn is onderhandelbaar. Overigens is een tegenbod van de makelaar niet altijd het tegenbod van de verkoper. Wie hoort “de verkoper wil het huis niet kwijt voor minder dan 300.000 euro” kan de vraag stellen: “Is dit bod van de verkoper?”. Een verkoopmakelaar is in dienst van de verkoper, waarvoor hij ook onderhandelt.

Zwart op wit

Wie in een onderhandelproces voor een huis zit, doet er verstandig aan het gezegde op papier te krijgen. Dat geldt onder meer voor het tegenbod. Als koper en verkoper eruit zijn, doet de koper er goed aan een bevestiging te krijgen van de makelaar. Zo komt de koper niet voor onverwachte verrassingen te staan.