hoe-taxatie-in-zijn-werk (002)

Wie van plan is een huis te gaan kopen krijgt te maken met een woningtaxatie. Deze wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur. Dit zorgt ervoor dat de waarde van het huis vastligt. Dit biedt duidelijkheid voor alle partijen. LBB Naber vertelt in dit artikel er meer over.

Waarom een taxatie?

Een taxatie is verplicht voor het verstrekken van een hypotheek. Het huis dient als onderpand voor de lening. Wanneer je meer zou betalen voor een huis dan dat het waard is, zorgt het ervoor dat de banken meer risico lopen. Dan wordt de hypotheek niet verstrekt.

Welke eisen worden er aan een taxateur gesteld?

Wanneer een taxateur een woning getaxeerd heeft dient deze te worden ingediend. Er vindt een validatie plaats door het Nederlands Woning Waarde Instituut oftewel het NWWI. Dit is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van het taxatierapport. Deze wordt alleen gevalideerd wanneer de taxateur voldoet aan een aantal eisen. De taxateur moet namelijk geregistreerd staan en moet de taxatie plaatsvinden binnen het werkgebied van de taxateur.

Zo regel je een woningtaxatie

Een woningtaxatie vindt plaats nadat je het met de verkoper eens bent geworden over de koopprijs. Je kunt de taxatie dan eenvoudig laten regelen door je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker. Maar je mag ook zelf een erkende taxateur opdracht geven. Zorg in dat geval dat je de eisen van de hypotheekverstrekker duidelijk hebt.

hoe-taxatie-in-zijn-werk2 (002)

Wat kun je uit zo een taxatierapport halen?

In het rapport beoordeeld de taxateur onderwerpen als de liggen van het huis, de oppervlakte, hoe goed het huis is onderhouden en of het energiezuinig genoeg is. Vervolgens worden deze punten vastgesteld in het taxatierapport. Naast deze punten worden ook algemene gegevens van het huis vastgesteld. Zodra de kern van het taxatierapport afgerond is, wordt het aangegeven waar een taxatie voor uitgevoerd is.

Vervolgens wordt deze doorgestuurd naar de hypotheekverstrekker.

Wat zijn de kosten van een taxatie?

De kosten worden voor de koper van de woning in rekening gebracht. De kosten kunnen varieren. De ene taxateur rekent een vast tarief, terwijl een andere een percentage van de waarde van de woning rekent.