Foto en video voor de verkoop van een huis

 

Foto’s en video’s zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden aan de verkoop van een huis. De beelden vormen de eerste indruk van een woning. Een bord in de tuin en een foto in de etalage van de makelaar is allang niet meer voldoende, een uitgebreide presentatie in een brochure en op internet is dat wel. De makelaar schiet de foto’s en video’s of besteedt het uit. In deze blogs een paar tips om een huis verkoopklaar te maken voor op beeld.

De mogelijkheden

De makelaar verkoopt jouw huis en daarom moet de presentatie goed in elkaar zitten. Het gaat om de verkooptekst en, in elk geval, foto’s met een goede kadering en belichting. Ook zijn er soms 360 graden-beelden mogelijk of een 3D-plattegrond van het huis, via Floorplanner. Hier mag je als verkoper kritisch over zijn. Niet tevreden? Laat het de makelaar weten. Eventueel is er een externe oplossing mogelijk.

Opruimen in huis

Een neutraal huis komt het beste over op beeld. Het gaat dan om een woning zonder persoonlijke bezittingen en spullen die een rommelig beeld geven. Tandenborstels, douchespullen, 

handdoeken en keukengerei: even in een doos de berging in. Ook kleine gebreken verdienen aandacht. Wie afgebladderde keukenkastjes heeft, doet er verstandig aan om het hout even te schilderen. Daarnaast moet het huis stof- en vlekvrij zijn. Een verkoopstylist kan in het ‘opruimproces’ een belangrijke rol spelen.

Licht en de omgeving

Licht is voor een foto erg belangrijk. Zo geeft een onderbelichte foto een huis een veel donkerdere uitstraling. Voor de fotosessie kunnen het beste alle gordijnen open. Het daglicht geeft een wezenlijk ander beeld op de foto. Ook de omgeving waar het huis staat, speelt tegenwoordig een grote rol in de woningpresentatie. De buurt wordt vaak ruim omschreven. Een foto van de omgeving, waar de woning staat, is dan ook een goede toevoeging aan de presentatie.

Social media

verkoop van een huis via social mediaHet is belangrijk dat de presentatie ook via social media te vinden is. Veel mensen hebben anno 2017 een eigen facebookpagina. Een tussenpersoon die met de tijd meegaat, deelt een dergelijk bericht op de Facebook- en Twitter-pagina van zijn makelaarskantoor. Ook Instagram is een mogelijkheid: dit medium is specifiek gericht op foto’s.