In Nederland gaan elke dag talloze koophuizen over de toonbank van de notaris. Een aankoopmakelaar kan helpen met de zoektocht naar het ideale huis. Toch is het belangrijk om eerst te bepalen of kopen een optie is. Want, wat zijn nu de voor- en nadelen van een koophuis?

De praktische voordelen van een koophuis

Een groot voordeel van een koophuis is het volledige eigendom en daarom is de woning naar eigen wens te veranderen. Dat betekent ook dat het onderhoud voor eigen rekening is. Die vlag gaat niet op voor een huurhuis, waarvoor de verhuurder verantwoordelijk is voor het onderhoud. Ook gaan veranderingen in een huurwoning altijd in overleg. Wie zijn huis wil verkopen, moet het huis eerst in de verkoop zetten. Dat is voor een huurder gemakkelijker: de huur is opzegbaar. Ook heeft een huurder zogenoemde huurbescherming, waardoor het huurcontract niet zomaar ontbonden mag worden.

De financiële voordelen van een koophuis

Wie meer dan de 22.200 euro, als alleenstaande, of 30.150 euro, met medebewoners, verdient doet er verstandig aan een huis te kopen. Deze bedragen vormen de inkomensgrens voor de huurtoeslag en alles wat erboven komt, komt niet in aanmerking voor een tegemoetkoming. Een huurder betaalt ‘slechts’ de huurprijs van een huis. Toch wordt huren op de langere termijn duurder door de jaarlijkse stijging van de huurprijs. Een koophuis is een spaarpot: door de aflossing bouw je vermogen op. De woning kan in de loop der jaren in waarde stijgen, waardoor het eigen vermogen stijgt. De rente op de hypotheek, de hypotheekrente, is een aandachtspunt: die kan door de jaren heen fluctueren. Anderzijds is er de hypotheekrenteaftrek, de fiscale aftrek van de hypotheekrente, maar betaalt een huiseigenaar weer een eigenaarsbelasting, de onroerendezaakbelasting (OZB). Kopers en huurders hebben op financieel vlak een ding gemeen: ze betalen beiden gemeentelijke belastingen.

Koophuis of huurhuis?

De maximale hypotheek voor 2018 is 100 procent van de marktwaarde van de woning. Dat heeft de overheid bepaald. Zij wil dat hypotheekschulden van eigenaren van een woning gaan dalen. Door de vastgestelde 100 procent zijn er vanaf volgend jaar bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten, voor eigen rekening. 

Zo is er meer eigen geld nodig voor een koophuis. Dat kan ervoor zorgen dat veel kopers in hun huurwoning blijven zitten of een tijdje een woning huren om te sparen.

Wie het zich kan permitteren, kan het beste kopen, want de 

wachtlijsten voor een huurwoning zijn op talloze plekken in het land ellenlang.