contract tekenen

Er kunnen tal van redenen zijn waarom je graag je eigen woning wilt verhuren. Wellicht ben je al verhuisd naar je nieuwe woning, maar is de oude woning nog niet verkocht. Misschien zie je meer toekomst in het verhuren van een aangekochte woning. Ook het gegeven dat inkomsten uit woningverhuur onbelast zijn kan een goede motivatie zijn. Kortom, iedereen kan een andere reden hebben om een woning te verhuren. Ga je voor het eerst een woning verhuren, dan kom je al gauw een aantal zaken tegen waar je rekening mee moet houden: de do en dont’s van de verhuur van je eigen woning.

Wel of geen makelaar inschakelen

Het lijkt makkelijk om een ervaren makelaar in de arm te nemen om je woning te verhuren. Je hebt dan weinig omkijken en weinig verplichtingen. Toch is het raadzaam om de voor- en nadelen door te nemen. Zo betaal je wel courtage aan de makelaar die je woning verhuurt, maar de verplichtingen zoals het onderhouden van de woning blijven bestaan. Het inschakelen van een verhuurmakelaar vraagt daarnaast ook om een flink stuk vertrouwen omdat je juist een deel van de controle uit handen geeft.

Wat is een goede huurder

Het vinden van de juiste huurder is vaak een kwestie van het gezonde verstand gebruiken. Is de kandidaat-huurder in staat om inzicht te geven in zijn of haar financiële situatie? Heeft hij of zij goede referenties? Heeft de kandidaat-huurder een vaste dienstbetrekking? Dit soort vragen helpen je om een goede afweging te maken. Verhuur je huis in ieder geval niet zonder een gedegen (eigen) onderzoek.

Het (ver)huur contract

Het huurcontract is het belangrijkste document. Hierin is alles opgenomen wat van belang is om je positie als eigenaar te beschermen. Zaken als de waarborgsom, de betaling van de huurpenningen en de duur van de huurovereenkomst worden hierin opgenomen. Het gebruik van een standaard huurovereenkomst kan verleidelijk zijn, maar is niet toegesneden op je eigen situatie. Wil je dat toch gebruiken, laat het dan controleren door een jurist, je weet dan zeker dat het juridisch goed in elkaar zit.