woning jpeg

Op een bepaald moment kun je een taxatie nodig hebben als je een nieuwe woning wilt kopen of je hypotheek wilt oversluiten. Om een goede en verantwoorde taxatie te laten uitvoeren kun je een taxateur van de NVM nemen. De NVM is de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. Wanneer je zo’n taxateur neemt, zal hij de marktwaarde van je woning bepalen zoals dat voor de regio passend is. Een waardebepaling huis is maatwerk en dat zal afwijken van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt vastgesteld vanuit een rekenkundig model uit een eerdere periode. De WOZ-waarde kan twee jaar achterlopen bij de marktwaarde.

Geldverstrekkers

Wanneer je een woning gaat kopen, eisen de geldverstrekkers steeds vaker een gevalideerd taxatierapport voor het aanvragen van een hypotheek. Elke taxateur die is aangesloten bij taxatietarieven.com of het NVM kunnen voor je een gevalideerd taxatierapport aanleveren. Zo’n rapport voldoet aan de eisen die door de geldverstrekkers worden gevraagd.

Wat houdt een validatierapport in?

Wanneer je in het bezit bent van een gevalideerd taxatierapport, wil dat zeggen dat een validatie-instituut heeft bekeken of de taxateur zich gehouden heeft aan de strenge kwaliteitseisen. Zo’n gevalideerd taxatierapport houdt in dat het zal worden geaccepteerd door de meeste geldverstrekkers. Zij kunnen je dan een hypotheek verstrekken. Je moet er ook rekening mee houden dat er vaak een geldigheidstermijn van drie maanden wordt gehanteerd voor zo’n rapport.

De factoren die van belang zijn bij een taxatie

Een taxateur zal de woning komen taxeren op een afgesproken tijdstip. Hij moet eerst het eigendomsbewijs hebben en de kadastrale gegevens. Ook wil hij graag de tekeningen van de woning hebben. Bij een taxatie zal worden gelet op de ligging van de woning, het bestemmingsplan, de staat van onderhoud, inhoud en oppervlakte, de indeling van de woning en de gebruikte materialen. Tegenwoordig wordt er zeker gekeken naar de energiezuinigheid van de woning. Ook een tuin met een zwembad en de ligging is van invloed. Je kunt dus in principe zeggen dat een taxateur alles in het verslag meeneemt, wat van invloed is op de waarde van het geheel.