Banken vragen kopers van een huis, voor het afsluiten van een hypotheek, om een taxatierapport van de nieuwe woning. Het gaat om een taxatie van een onafhankelijke taxateur. Een betrokken aankoop- of verkoopmakelaar mag geen oordeel vormen, omdat de kans bestaat dat hij niet objectief handelt. De aankoopmakelaar zoekt wel naar een taxateur voor de taxatie. Wie geen aankoopmakelaar in de arm neemt, moet zelf op zoek naar een beoordelaar voor zijn nieuwe huis.

De werkwijze van de taxateur

Een taxateur velt een waardeoordeel  met een bezoek aan het huis. Dat gebeurt als de voorlopige koopakte, de overeenstemming over de prijs, is getekend. De taxateur kijkt onder meer naar de plek van de woning, de oppervlakte en de staat van onderhoud. Bij zijn oordeel betrekt de waardebepaler ook de eigendomsakte van het huis, de kadastrale gegevens en de bouwtekeningen van de woning.

Taxatiewaarde en aankoopprijs in evenwicht

Een taxatie is voor een koper van een huis geslaagd als de taxatiewaarde en de aankoopprijs van de woning in evenwicht zijn. Banken kijken voor de hypotheek naar het inkomen en naar de taxatiewaarde van het huis. Als de taxatiewaarde lager is dan de aankoopprijs dan kan een koper minder geld lenen en moet hij of zij zelf bijleggen. Wanneer een taxateur een huis hoger inschaalt dan de verkoopprijs dan is er winst te verwachten als de woning weer de verkoop in gaat.

De kosten voor een taxatie

Er is geen vaste prijs voor een taxatie. Meestal is er met taxateurs te onderhandelen over de prijs. Deze klus kan een aankoopmakelaar uit handen nemen. Bovenop de prijs voor een taxatie komen 

een paar kostenposten. Zo rekenen taxateurs een bedrag voor ‘verschotten’, onderzoek naar positieve of negatieve effecten op de woningwaarde, kadastrale kosten, voor het opvragen van 

informatie, eventuele validatiekosten, een check van de taxatie voor de hypotheek door een validatie-instituut, en de verplichte 21 procent btw.

Een uitzondering voor taxatie

Nieuwbouwhuizen die net na de oplevering zijn gekocht, zijn gevrijwaard van de verplichte taxatie van banken. Bij het zelf bouwen van een nieuwbouwhuis, niet in projectvorm, is een taxatie wél verplicht.