Courtage

 

In Nederland is wettelijk niets vastgelegd over de courtage van makelaars. Wel zijn de bemiddelingskosten voor een aankoopmakelaar lager dan die van een verkoopmakelaar: zo’n een tot twee procent van de aankoopprijs van het huis. Deze courtage is voor het werk dat de tussenpersoon voor een cliënt heeft gedaan. Het is belangrijk om afspraken op papier te zetten. Zo is er een valkuil: een aankoopmakelaar die niet de beste prijs voor de koper bedingt, verdient meer courtage. Ook is het tegenwoordig een gangbare afspraak dat de aankoopmakelaar een percentage van het bedongen prijsverschil krijgt. Dat is gemiddeld tien tot twintig procent aan courtage. Een voorbeeld:

  • Prijs bedongen door aankoopmakelaar:              220.000 euro
  • Prijsverschil:                                                              30.000 euro
  • Vraagprijs voor huis:                                               250.000 euro

Aankoopmakelaar en koper spreken af dat de tussenpersoon 15 procent van het prijsverschil krijgt: 4500 euro aan courtage. 

Andere vormen van courtage bij aankoopbegeleiding

Een andere vergoeding voor de aankoopmakelaar is ‘no cure, no pay’, oftewel: geen resultaat, geen geld. Deze courtagevorm hanteren makelaars liever niet. Als het al gebeurt, vragen makelaars vaak om een maandtarief voor bewezen diensten. Die bewezen diensten staan in een rapport dat de potentiële koper kan opvragen. Blijft het op langere termijn ‘no cure’ dan geldt na een aankoop wel een courtage van anderhalf procent van de aankoopprijs. Ook is het soms mogelijk om een vast tarief met een makelaar af te spreken. In alle gevallen komt er nog 21 procent btw bovenop de courtage.

verschillende soorten courtage

Zelf onderhandelen versus courtage

Voor sommigen zijn de kosten voor een aankoopmakelaar een punt van discussie. Weegt de courtage van een dergelijk tussenpersoon op tegen het resultaat? Voorop gesteld: in zee gaan met een aankoopmakelaar is niet verplicht. Toch is het werk van een dergelijk tussenpersoon een vak, waarin specialistische kennis een wereld van verschil maakt. Dat verschil voorkomt onverwachte verrassingen. Onderhandelen doet een tussenpersoon zo vaak dat dit uit handen geven een aanrader is. Zo krijgt u de beste prijs voor een huis. Een aankoopmakelaar draait zijn hand niet om voor ‘deeldiensten’ wat u courtage kan schelen. Een investering in een aankoopmakelaar verdient zich op langere termijn wel terug, al is de toekomstige waarde van een woning nooit te voorspellen.

Courtage

Wel of geen courtage voor aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar heeft onder bepaalde voorwaarden geen recht op courtage. Zo is een opdrachtgever die het aankoopproces met de tussenpersoon verbreekt de aankoopmakelaar geen courtage schuldig. Dit staat in de algemene voorwaarden voor consumenten van brancheorganisaties NVM, VastgoedPRO en VBO, waardoor de courtageregel geldt bij leden van deze brancheorganisaties. Vooraf overeengekomen kosten zijn wél voor rekening van de opdrachtgever. Ook krijgt de aankoopmakelaar een vergoeding als een huis is aangekocht door zijn inspanningen. Die inspanningen moet een tussenpersoon wel kunnen bewijzen. De woningzoeker is de aankoopmakelaar ook geld schuldig als dit in de opdracht staat.

Een opdracht intrekken kan het beste via brief of e-mail, zodat gegevens zwart op wit staan.

Wie er niet uitkomt met een aankoopmakelaar kan aankloppen bij de Geschillencommissie Makelaardij.

Dat kan alleen als de klacht eerst naar de tussenpersoon is gestuurd en deze aankoopmakelaar binnen drie weken niet heeft gereageerd.