bezichtiging

 

Potentiële huizenkopers maken met een bezichtiging aan een huis kennis met hun mogelijk toekomstige woning. Het is dan ook belangrijk om ogen en oren goed de kost te geven. Dat begint met een rondje door de buurt. De buurt wordt mogelijk de toekomstige woonomgeving en dat roept vragen op, zoals het parkeren en de lichtval op en om het huis. In de woning gaat het om kleine details die belangrijk zijn. Zitten er bijvoorbeeld geen vochtplekken en scheuren in de woning? En waar zitten de stopcontacten? De verkoopmakelaar beantwoordt de vragen, een aankoopmakelaar loopt mee in het kielzog van de potentiële koper(s).

Eerst verkennen

Wie een woning bezichtigt, doet er goed aan eerst het huis te ‘ontdekken’ om vervolgens het oog op de details te laten vallen. Het gevoel moet over de woning moet goed zijn. Een verkoopmakelaar beantwoordt weliswaar vragen over het huis, maar staat nog altijd ‘in dienst’ van de verkopende partij. Daarom is het verstandig om een eigen plan te trekken in de woning. Trek gerust eens kasten open, maak foto’s en analyseer of de woonruimte past bij de eigen wensen. Een aandachtspunt is onder meer de leeftijd van de CV-ketel. Een dergelijke ketel vervangen kost gauw zo’n 2000 euro.

Het oog op de details

De plekken van de stopcontacten, vochtproblemen en de afwerking van ramen en deuren: het zijn zomaar een paar details in een woning die belangrijk zijn. De verkoopmakelaar is verplicht om informatie te geven over mogelijke gebreken. Zo weet de tussenpersoon ook meer over de staat van de fundering. Een aankoopmakelaar komt bij de details van pas, omdat hij of zij weet waar een huis aan moet voldoen zonder dat er extra kosten ontstaan.

Facetime

Tegenwoordig zijn er makelaars die bezichtigingen via Facetime, beeldtelefoon, geven. Het kan een oplossing zijn voor mensen met een druk bestaan, maar een aanrader is het niet.

Een dergelijk beeldtelefoongesprek duurt lang en details in het huis komen op beeld anders over. Daarnaast zijn inschattingen, zoals de afmetingen van het huis, lastig te maken.