
Een aankoopmakelaar is een goede keuze in het huidige woninglandschap. Veel woningzoekers zien door de bomen het bos niet meer of kijken op tegen de zoektocht naar een huis. Zo vinden veel mensen niet het juiste huis, zij kunnen of willen niet onderhandelen en dan is er nog de administratieve rompslomp, zoals de financiering. Een aankoopmakelaar pakt het hele proces met beide handen aan: de zogenoemde aankoopbegeleiding. De tussenpersoon kent de lokale woningmarkt, en weet zo vaak al voor een plaatsing op Funda wat er op de markt komt, en hij kijkt over de schouder van een woningzoeker mee.
Verkoopmakelaar is geen aankoopmakelaar
Een groot misverstand is dat een verkoopmakelaar ook een aankoopmakelaar is. Dat klopt niet, omdat de verkopende makelaar altijd de belangen van de verkoper van het huis behartigt. Andersom is een aankoopmakelaar nooit tegelijkertijd verkoopmakelaar. Een aankoopmakelaar zoekt gericht naar een huis voor een woningzoeker, de basis van de aankoopbegeleiding. Deze begeleiding begint met met een zoekopdracht. Daaruit filtert de aankoopmakelaar geschikte woningen. De tussenpersoon gaat met u mee naar de bezichtiging en kijkt dan vanuit zijn vakgebied mee over uw schouder. Dat doet een aankoopmakelaar met een zekere afstand en neutrale positie, omdat het niet om zijn eigen huis gaat. Zo werkt een verkoopmakelaar ook.
De aankoopbegeleiding van de aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar neemt met aankoopbegeleiding letterlijk het werk voor u uit handen. Dat gebeurt met enige expertise, want makelen blijft een vak, ook al is de wettelijk beschermde titel sinds 2001 weggevallen. Het onderhandelen gebeurt met een uitgedachte strategie. Zeker als het gaat om het openingsbod, het eerste contact met de verkopende partij. In elk geval levert het u, als woningzoeker, een tijdswinst op: de aankoopmakelaar kent het aankoopproces en kan daardoor snel handelen.
Kleine details vallen op met aankoopbegeleiding
Het zijn de kleine details die in het oog springen tijdens de aankoopbegeleiding. Dat is ook gelijk de meerwaarde van de tussenpersoon. Het gaat onder meer om de bouwkundige staat van de woning, een belangrijk onderwerp tijdens een bezichtiging. Soms is er namelijk een bouwkundige keuring nodig voor de aankoop van een huis. De aankoopmakelaar is ook bekend met juridische voorwaarden, zoals de ontbindende voorwaarden. Alles bij elkaar kan de tussenpersoon, door zijn kennis en ervaring, vaak een lagere prijs met gunstigere voorwaarden voor een woning bedingen.
Daarnaast weet de tussenpersoon alles over de administratieve afhandeling, zoals de financiering en de afrekening van de notaris. De aankoopmakelaar kan ‘de kleine lettertjes’ van het koopcontract wel dromen. Dat is belangrijk als het gaat om een clausule of boetebeding.
Ga eerst over aankoopbegeleiding in gesprek
Belangrijk is om eerst met meerdere aankoopmakelaars over aankoopbegeleiding in gesprek te gaan. In het gesprek stelt de tussenpersoon vast wat voor huis u zoekt, wat hij of zij voor u kan doen, maar bovenal wat uw budget is. Dat budget is belangrijk voor uw verwachtingen en om onverwachte verrassingen te voorkomen. Aankoopmakelaars hanteren zo elk hun eigen prijzen, soms een vast bedrag, anderen weer een vast percentage. Het is overigens niet perse nodig om een tussenpersoon voor het hele aankoopproces in te zetten. Een aankoopmakelaar is er ook voor ‘deeldiensten’. Het is overigens verstandig om in zee te gaan met een makelaar die is aangesloten bij een van de drie Nederlandse brancheverenigingen voor makelaars, de NVM, VastgoedPro of VBO. Deze organisaties behandelen klachten van consumenten over hun leden.