huis kopen

Als je vandaag de dag op zoek bent naar een woning, dan kun je wel een aantal tips gebruiken. De woningmarkt is momenteel namelijk één grote chaos. Zeker voor een ‘leek’ in de markt is het erg lastig om aan een huis te komen. In dit artikel geef ik je daarom drie tips die je kunt gebruiken voor het vergemakkelijken van je zoektocht. 

Bekijk van te voren je financiële mogelijkheden

Wanneer je gaat beginnen aan je huizenjacht is het belangrijk om je financiële mogelijkheden op een rijtje te hebben. Zo weet je precies wat je wel en niet kunt kopen en zit je niet te gokken op iets wat je uiteindelijk niet kunt krijgen. Bespreek je woonwensen met een financieel adviseur. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Hoogeveen, vrijstaand en met een grote tuin? Dan zit je in een andere prijsklasse dan wanneer je voor een rijtjeswoning zou willen gaan. Een financieel adviseur kan samen met jou kijken of dit überhaupt een mogelijkheid is en kan je tips geven. Als jij dan eenmaal je droomhuis gevonden hebt kun je ook sneller knopen doorhakken omdat je al weet wat je kunt lenen. 

Wees kritisch, maar realistisch

Tijdens het proces van een huis kopen kun je je al snel laten leiden door emoties. Zorg dat je die emoties probeert te onderdrukken en bekijk iedere woning kritisch. Het kan namelijk voorkomen dat de woning waar jouw hart ligt uiteindelijk meer onderliggende problemen heeft dan je denkt. Het is daarom ook altijd goed om het huis nog een tweede keer te bekijken, al is daar in de huidige woningmarkt maar weinig tijd voor. Ook is het niet altijd mogelijk om precies het huis van je dromen te vinden. Wees daarom realistisch en bekijk de mogelijkheden van iedere woning goed. Wil jij bijvoorbeeld graag 4 slaapkamers, maar heeft een bepaalde woning er maar 3? Schuif deze dan niet gelijk af. Misschien is het mogelijk om één kamer op te delen in twee aparte kamers door middel van een muurtje. Als de woning verder voldoet aan je wensen, dan is het met deze kleine aanpassing toch nog je droomwoning.

Schakel een aankoopmakelaar in

In de woningmarkt van vandaag de dag is het belangrijk om er snel bij te zijn. Ook wanneer een woning nog maar net online staat, kunnen er al verschillende bezichtigingen zijn ingepland. Hierdoor kan het zijn dat jij buiten de boot valt. Een aankoopmakelaar inschakelen kan de oplossing zijn en kan je echt sneller aan een huis helpen. Deze makelaar heeft vaak onderlinge contacten met andere makelaars en weet zo sneller wat er in de markt komt. De makelaar kan met je meekijken, maar kan je ook adviseren tijdens het bieden en de daadwerkelijke aankoop.